Over Gastouder MaLein

Een veilige, fijne, professionele en rustige opvang in huiselijke sfeer, is dat waar u naar op zoek bent? Dan bent u bij gastouder MaLein aan het juiste adres. Uw kind zal opvang krijgen in een warme en zorgzame omgeving waar uw kind en u als ouder zich veilig en gezien zal voelen. 

 

Voorbeelden van de pedagogische werkwijze van

Gastouder MaLein

  • De eerste basisbehoeften van kinderen zijn lichamelijke verzorging, veiligheid en liefde.  Bij Gastouder MaLein vinden wij het belangrijk om een veilige basis te creëren zodat de kinderen zich veilig en vertrouwd voelen. Vanuit deze veilige en vertrouwde basis kan een kind zichzelf verder ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aangaan.

"Alles wat je aandacht geeft, wordt groter."

  • Gastouder MaLein verzorgt opvang vanuit een kleinschalige en huiselijke omgeving, daardoor kan ik als gastouder de kinderen de aandacht en rust geven die past bij de behoefte van een kind.
  • Bij Gastouder MaLein worden de kinderen zoveel mogelijk gestimuleerd om datgene wat ze zelf kunnen, ook zelfstandig te doen. Ze kunnen op ontdekking gaan. Ik ben er om ze te sturen, helpende hand te bieden en ze ontwikkelingsgericht dingen te leren.

"Help mij het zelf te doen. Door veel zelf te doen groeit het zelfvertrouwen en neemt de eigenwaarde toe."

  • Bij Gastouder MaLein staat het speelgoed zoveel mogelijk op ooghoogte in een open kast. Daardoor s het direct toegankelijk voor het kind. Op deze wijze kunnen kinderen zelf kiezen waar ze mee willen spelen. Met enige regelmaat zal het speelgoed verwisseld worden zodat er uitdaging blijft in het aangeboden speelgoed. De creactieve en educatieve materialen zullen onder begeleiding aangeboden worden.
  • Bij Gastouder MaLein zijn creatieve activiteiten meer gericht op het proces dan op het resultaat. Daarbij zal ik als gastouder zo min mogelijk het resultaat benoemen als 'dat heb je mooi gemaakt!', maar eerder het proces benadrukken als 'ik zie dat je geconcentreerd aan het werk bent', 'je hebt de kleuren blauw en rood gebruikt'.

“De kracht van het woordje NOG. 

In plaats van ‘dat kan ik niet’, -> ‘dat kan ik NOG niet’.”

  • Bij Gastouder MaLein is er aandacht voor alle emoties. Alle emoties zijn gevoelens die een kind, en volwassene, mag hebben. Als gastouder erken en benoem ik zichtbare en geuite emoties bij het kind. Als gastouder geef ik de kinderen de ruimte om zichzelf te zijn en voelen zij zich gehoord en gezien.

"Door emoties te benoemen, leer je je kind; gevoelens te herkennen bij zichzelf en hoe het zich anders kan uiten."

  • Bij Gastouder MaLein krijgen de kinderen hulp om sociale competenties eigen te maken. Dit doe ik door op een positieve en geduldige manier uit te leggen en te benoemen welke gevolgen bepaald gedrag kan hebben voor een ander.